недеља, 7. новембар 2010.

01. Dio


Ebu Davud Bilježi hadis u kojem Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem kaže; Nije siroče osoba nakon punoljestva, niti se smije ne govorit čitav dan do noći.

Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem je rekao; Ko vjeruje u Allaha dž.š i Sudnji dan neka kaže dobro ili neka šuti. ( Hadis bilježe el-Buhari i Muslim )

Prenosi se od Omera r.a da je Vjerovjesnik sallallahu alejhi we sellem rekao; Onaj ko se kune neka se kune samo Allahom dž.š Kurejšije su se kleli svojim očevima pa je rekao; Nemoj te se kleti svojim očevima. ( Hadis bilježi el-Buhari )

Prenosi se od Ebu Hurejre r.a da je Vjerovjesnik sallallahu alejhi we sellem rekao; Naj istinitije što je pijesnik rekao jeste ono što Lebid reče: "Zaista je sve osim Allaha dž.š prolazno ( ništavno ) ( Hadis bilježi el-Buhari )

Kada se Muhammed sallallahu alejhi we sellem rodio, upitali su njegovog dedu Abdulmuttaliba koji je tom prilikom priredio ručak na koji je pozvao ljude, kako će mu ime dati. Rekao je Muhammed, što znači hvaljeni. Upitali su ga zar će ostaviti imena pradjedova zarad tog imena. Odgovorio je da želi da mu unuk bude hvaljen kod Allaha dž.š i kod Njegovih stvorenja na Zemlji.

U drugom hadisu kaže se! Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem je rekao; Četiri su stvari od džahlijeta u mome ummetu i neće da ih se prođu; Hvalisanjem porijeklom, ne giranje porijekla, tvrdnja da kiša pada zbog položaja Mjeseca i naricanjem za umrlim. ( Hadis bilježi el-Buhari )

Prenosi se od Aiše r.a da je Vjerovjesnik sallallahu alejhi we sellem rekao; Pokazano mi je mjesto vašeg preseljenja, hidžre, u njemu imaju stabla palmi između dva brežuljka. ( Hadis bilježi el-Buhari )

Prenosi se od Ebu Hurejre r.a da je Poslanik sallallahu alejhi we sellem rekao kada je išao na Hunejn; Sutra ćemo se ulogirati ako Allah dž.š da, na koritu Benu Kinane gdje su se zakleli na ne vjernost. ( Hadis bilježi el-Buhari )

Ebu Talib je amidža Allahovog Poslanika sallallahu alejhi we sellem koji ga štitio i branio od mnogobožaca ali nije primio Islam.

Prenosi se od Ibn el-Musejjebe r.a kada je bio na smrti Ebu Talib ušao je Vjerovjesnik sallallahu alejhi we sellem a kod njega je bio Ebu Džehl. Poslanik sallallahu alejhi we sellem reče mu; Amidža reci: Nema boga sem Allaha dž.š rečenicu koju ću kao argument pred Allaha dž.š iznijeti.

Ebu Džehl i Abdullah ibn Umejja rekoše: Ebu Talibe zar ćeš ostaviti vjeru Abdulmuttaliba! "Govorili su mu sve dok konačno nije rekao: "U vjeri Abdulmuttaliba". "Vjerovjesnik sallallahu alejhi we sellem reče; Molit ću Allaha dž.š da ti oprosti ako mi ne bude zabranjeno. Objavljeno je; "Vjerovjesniku i vjernicima nije dopušteno da mole oprosta za mnogobošce, makar im bili rod naj bliži, kad im je jasno da će oni stanovnici Džehennema biti. Također je objavljeno; Ti doista ne možeš uputiti na Pravi onoga koga ti želiš..."

Prenosi se od Abdullaha Ibn Habbaba r.a da je kod Vjerovjesnika sallallahu alejhi we sellem spomenut njegov amidža pa je rekao; Nebi mu koristio moj šefaat ( zagovorništvo ) na Sudnjem Danu, pa da bude u plićaku vatre koja će mu dosezat članke a mozak će mu od toga ključati. ( Hadis bilježi el-Buhari )

Prenosi se od Džabira Ibn Abdullaha r.a da je čuo Allahovog Poslanika sallallahu alejhi we sellem da je rekao; Kada su me Kurejšije utijerivale u laž, bio sam u Hidžru pa mi je Allah dž.š pokazao Bejtul-makdis. Počeo sam im govorit o Allahovim znamenjima dok sam ih gledao. ( Hadis bilježi el-Buhari )

U predajima se spominje da se Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem prepao jer nije upamtio sve detalje prilikom putovanja, pa mu je Uzvišeni Allah dž.š pokaza Kuds kako bi ga Poslanik sallallahu alejhi we sellem detaljno opisao. ( Hadis bilježi el-Buhari )

Prenosi se od Ubeda Ibn es-Samit jedan od onih koji su bili s Allahovim Poslanikom sallallahu alejhi we sellem na Bedru i jedan od "nekiba" -prestavnik u noći Akabe, prenio riječi Allahova Poslanika sallallahu alejhi we sellem koje je rekao dok je oko njega bila skupina ashaba; Dođite dadni te prisegu da Allahu dž.š nećete druga pripisivati, da nećete krasti, blud činiti, ubijati svoju djecu, iznositi lažne tvrdnje koje ćete izmišljati i da mi nećete ne poslušni u dobročinstvu biti. Onaj od vas ko to ispuni nagradu će kod Allaha dž.š dobiti, a ko učini nešto od toga, pa bude kažnjen na dunjaluku time će mu grijesi biti pobrisani ( kefferet ). Ko učini nešto od toga a Allah dž.š ga sakrije, Allah dž.š će mu suditi ako hoće, kazniti će ga a ako hoće, oprostit će mu. Reče: Dali smo prisegu na to. ( Hadis bilježi el-Buhari )

Prenosi se od Aiše r.a da je Vjerovjesnik sallallahu alejhi we sellem rekao; Pokazana su mi dva puta. Vidim te kao da si na komadu svile i da mi neko govori: Ovo je tvoja supruga otkrij je', kad ono ti. Govorio sam da ako je ovo od Allaha dž.š On će dati da se ostvari. ( Hadis bilježi el-Buhari )

Prenosi se od Omera r.a da je Vjerovjesnik sallallahu alejhi we sellem rekao; Djela se vrednuju po namjeri, pa čija hidžra ( preseljenje ) radi dunjaluka, želi postići, ili radi žene kojom želi oženiti, njegova hidžra je radi čega ju je učinio. A čija hidžra bude Allaha dž.š i Njegovom Poslaniku sallallahu alejhi we sellem ( Hadis bilježi el-Buhari )

Prenosi se od Aiše r.a da je rekla: Prvo novorođenče u Islamu jeste Abdullah Ibn ez-Zubejr. Donjeli su ga Vjerovjesniku sallallahu alejhi we sellem koji je uzeo hurmu, smekšao je ustima i unio je u njegova usta. Prvo što mu je ušlo u stomak jeste pljuvačka Vjerovjesnika sallallahu alejhi we sellem ( Hadis bilježi el-Buhari )

Običaj je arapa da dozvoljavaju svojim pastirima da napoje putnike namjernike mlijekom svojih stada čime su pokazivala plemenitost i gostoljubljivost, pa je Ebu Bekr r.a provjerio dali pastir na kojeg su naišli ima dozvolu da to učini. U hadisima se inače zabranjuje da se tuđa stoka osim ukoliko vlasnik dozvoli. ( Hadis bilježi el-Buhari )

Prenio nam je Hamid Ibn Omer r.a da je do Abdullaha Ibn Selama doprla vjest o Vjerovjesniku sallallahu alejhi we sellem dolasku u Medinu. Došao je kod njega i postavio nekoliko pitanja. Rekao je: Upitaću te o tri stvari koje poznaje samo Vjerovjesnik.

Koji je prvi predznak Sudnjega dana ?
Koju će hranu prvo jesti stanovnici Dženneta ?
Zbog čega dijete nekada liči na majku, a nekada na oca ?

Poslanik sallallahu alejhi we sellem reče; Obavjestio me je o tome Džibril ranije. Ibn Selem reče: "To je ne prijatelj jevreja među melekima!" Poslanik sallallahu alejhi we sellem reče;
Prvi predznak Sudnjeg dana jeste vatra koja će ljude s istoka sabrati na zapadu.
Prva hrana koju će jesti stanovnici Dženneta jeste višak džigarice kita.
Što se tiče djeteta kada tekućina muškarca pretekne tekuć inu žene dijete na njega liči. Ako tekućina žene pretekne tekućinu muškarca, dijete će na nju ličiti. 
Reče: "Svjedočim da nema drugoga boga osim Allaha dž.š i da si ti Allahov Poslanik". ( Hadis bilježi el-Buhari )

Нема коментара:

Постави коментар