недеља, 7. новембар 2010.

19. Dio



Od tebe ne zavisi dali će on pokajanje njihovo primiti ili će ih na muke staviti jer oni su zaista nasilnici.
Uzvišeni Allah dž.š kaže; ...I siromašnim muhadžerima koji su iz rodnog kraja svoga protjerani i imovine svoje lišeni, koji žele da Allahovu milost i naklonost steknu, i Allah dž.š i Poslanik sallallahu alejhi we sellem njegova pomognu -to su zaista pravi vjernici. Ako ga vi ne pomognete -pa pomogao ga je Allah dž.š
U časnom Kur'anu Uzvišeni kaže; O vjernici pomozite Allahovu vjeru kao što učenici rekli: Mi ćemo pomoći Allahovu vjeru!' -kad ih je Isa sin Merjemin upitao; 'Hoćete li me pomoći Allaha radi?' I neki od sinova Israilovih su povjerovali a drugi nisu, pa smo Mi one koji su povjerovali -protiv ne prijatelja njihova pomogli i oni su pobjedili ( sura es-Saff br. 14 ajet )
Uzvišeni Allah dž.š kaže; ...I svaki će grešnik samo svoje breme nositi".
Uzvišeni Allah dž.š kaže; "A kada si ti poranio i čeljad svoju ostavio da vjernicima odrediš mjesta pred borbu, a Allah sve čuje i zna. I ne gubite hrabrost i ne žalostite se, vi ćete pobjediti ako budete pravi vjernici. Ako vi dopadate rana, i drugi rana dopadaju. A u ovim danima Mi pobjedu dajemo sad jednim, a sad drugima, da bi Allah ukazao na one koji vjeruju i odabrao neke od vas kao šehide, a Allah ne voli ne vjernike i da bi vjernike očistio, a ne vjernike uništio. Zar mislite da ćete ući u Džennet a da Allah ne ukaže na one od vas koji se bore i na one koji su izdržljivi? A vi ste smrt priželjkivali prije nego što ste se s njome suočili, pa ste je eto očima svojim vidjeli.
I riječi su Njegove; "Allah je ispunio obećanje Svoje kada ste ne prijatelje voljom Njegovom ne milice ubijali. Ali kada ste duhom klonuli i o svom položaju raspravljati počeli, kada niste poslušali a On vam je već bio ukazao na ono što vam je drago -jedni od vas su željeli ovaj svjet a drugi onaj svjet -onda je On da bi vas iskušao učinio da uzmaknete ispred njih. I on vam je već oprostio jer je Allah ne izmjerno dobar prema vjernicima!" "Nikako ne smatraj mrtvima one koji su na Allahovom putu izginuli!" ( do kraja ajeta ). Ajeti su objavljeni povodom bitke na Uhudu.
Subhane l-lahi we-l-hamdu li-lahi ve la illahe ille-l-lahu va-l-lahu ekber. Slavljen neka je Allah hvala Allahu nema boga osim Allaha Allah je naj veći. Nema boga osim Allaha Jedinoga, Koji Sebi ravnog nema. Njemu pripada sva vlast i zahvalnost. On je iznad svega!.
Rekao je Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem "Kada je Allah stvorio napisao je knjigu koja je kod Njega iznad 'Arša Zaista moja milost savlađuje moju srdžbu". ( Hadis bilježi Muttefek un 'alejhi )
Rekao je Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem Allah je učinio milost od sto djelova; kod sebe je zadržao 99 a na zemlju spustio jedan dio. I od tog jednog djela su stvorenja samilosna jedna prema drugom, tako da životinja podigne nogu sa svog mladunčeta bojeći se da ga ne povrijedi. ( Hadis bilježi Muttefek un 'alejhi )
"Ja ću sigurno oprosti ti onome ko se pokaje. Uzvjeruje i dobra djela čini, i koji zatim  na pravom putu istraje!" ( Kur'an )
"O vi koji vjerujete, učinite pokajanje Allahu iskreno, da bi Gospodar vaš preko ružnih postupaka vaših prešao i da bi vas u Džennetske bašče kroz koje će rijeke teći uveo". ( Kur'an )
"Reci klanjanje moje i obredi moji, i život moj i smrt moja doista su posvećeni Allahu Gospodaru svjetova". ( sura An-An'am br. 162 ajet )
"Allah je doista na strani onih koji se Allaha boje i grijeha klone i koji dobra djela čine". ( sura An-Nahl br. 128 ajet )
Svi smo tvoji Gospodaru vjerni robovi, svi ćemo se jednog dana tebi vratiti... Za Džennetske vječne bašče tebe molimo, jer svim srcem Gospodaru tebe volimo!
"Onaj ko bude uradio koliko trun dobra -vidjet će ga, a onaj ko bude uradio koliko trun zla -vidjet će ga". ( sura Az-Zilzal br. 7-8 ajet )
"O robovi Moji koji ste se prema sebi ogriješili, ne gubite nadu u Allahovu milost! Allah će sigurno sve grijehe oprostiti. On doista mnogo prašta i milostiv je". ( Kur'an )
"O vjernici neka vas imanja vaša i djeca vaša ne zabave od sjećanja na Allaha dž.š A oni koji to učine, biće izgubljeni. ( sura Al-Munafiqun )
Allah dž.š kaže; "O vi koji vjerujete, sebe i porodice svoje čuvaj te od vatre čije će gorivo ljudi i kamenje biti, i o kojoj će se meleki strogi i snažni brinuti, koji se onome što im Allah zapovjedi neće opirati, i koji će ono što im se naredi izvršiti". ( sura Et-Tahrim br. 6 ajet )
Draga braćo i sestre uvjek imaj te na umu da su dunjalučke tegobe i poteškoće zastori Džennetski, a da su dunjalučke slasti i uživanja zastori Džehennemski. Ko se strastima preda i pohotama se prepusti i sehevatima se baci -bacio je sam sebe u Džehennem ovoga i budućega svjeta. Molimo Allaha dž.š da nam se smiluje i da nas uvede u Svoj Džennet, a da nas zaštiti od Džehennema. Amin
"Gospodaru naš, oprosti nam grijehe naše i pređi preko hrđavih postupaka naših, i učini da poslije smrti budemo s onima dobrima". ( sura Ali 'Imran br. 193 ajet )
"Gospodaru naš, ne dopusti srcima našim da skrenu, kad si nam već na pravi put ukazao i daruj Svoju milost, Ti si u istinu Onaj koji mnogo daruje". ( sura Ali 'Imran br. 8 ajet )
Od Huzejfe Ibn el-Jemana r.a se prenosi da je Poslanik sallallahu alejhi we sellem rekao; "Islam će se gubiti i ne stajati kao što blijedi platno, tako da doći će vrijeme kada se neće znati niti za namaz, niti za post, niti za obrede, niti za zekjat. Allahova Knjiga će u jednoj noći iščeznuti tako da jednog ajeta neće ostati na zemlji. ( Hadis sahih-sened )
"Kada neko od vas zavoli svoga brata u ime Allaha dž.š neka mu to i kaže". ( Hadis bilježe Ebu Davud i Tirmizi )
"Razmjenjuj te poklone -voljeće te se. ( Hadis Bejheki )
"Istinski musliman je onaj od čijeg jezika i ruku su sigurni ostali muslimani". ( Hadis bilježe el-Buhari i Muslim )
"Ko hoće da ima lijep spomen iza sebe i da mu se poveća opskrba, neka čuva rodbinske veze". ( Hadis bilježe el-Buhari i Muslim )
"U Džennet neće ući varalica, onaj ko se oholi, izdajica i onaj ko je ružno postupao sa svojim slugama". ( Hadis bilježe el-Buhari i Muslim )
"Onaj ko nije zahvalan ljudima nije zahvalan ni Allahu dž.š". ( Hadis bilježe Ebu Dawud i Tirmizi )
"Zaista Allah voli da onaj ko nešto radi to uradi na naj bolji način". ( Hadis bilježi Bejheki )
Prenosi se da je jednog dana Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem ušao u džamiju i ugledao uže zategnuto između dva stupa, pa je upitao; "Kakvo je ovo uže?" Prisutni rekoše: "Ovo je uže Zejnebe, kada klanja, pa se umori pridrži se za njega". "Reče Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem sklonite ga, neka svako od vas klanja dok je odmoran, a kada se umori, neka ostavi namaz i legne da se odmori". ( Hadis bilježi Muttefek un 'alejhi )

Нема коментара:

Постави коментар