недеља, 7. новембар 2010.

03. Dio


Za razliku od žene koja je trudna i čija je obaveza da nakon preseljenja muža sačeka prije udaje ( iddet ) četiri mjeseca i deset dana, trudnica se može udati nakon poroda i završetka post porođajnog ciklusa ( nifasa ). Ovo je zbog toga što je period čekanja ( iddet ) vrijeme u kojem se potvrđuje da žena kojoj je muž preselio nije u drugom stanju, što je kad je riječ o trudnoj ženi ne potrebno jer se porodila nakon preseljenja muža. ( Hadis bilježi el-Buhari )


Prenosi se od ez-Zurekijja r.a on od svoga oca koji je bio učesnik bitke na Bedru da je rekao: "Došao je Džibril Vjerovjesniku sallallahu alejhi we sellem i pitao ga: 'Gdje usvrstavate učesnike bitke na Bedru?' Reče; U naj bolje muslimane ili nešto slično tome, Reče: 'Tako je i s melecima koji su učestvovali na Bedru". ( Hadis bilježi el-Buhari )


Prenosi se od Ibn Rafija r.a Rifa je bio jedan od učesnika bitke na Bedru, a Rifa je bio jedan od učesnika na Akabi. "Govorio je svome sinu: 'Nebi mi bilo drago da mjenjam svoje učešće na Akabi za Bedr'. Reče: Džibril je pitao Vjerovjesnika sallallahu alejhi we sellem o tome"'.


Pitanje Džibrila na koje se odnosi ovaj i sljedeći hadis kosu učesnici ili preciznije kazano kakvi su učesnici na Bedru. Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem odgovorio je da su naj bolji muslimani, a melek Džibril je rekao da su naj bolji meleci bili oni kojima je Allah dž.š pomogao muslimane. Razlog zbog kojeg je Rafi r.a smatrao prisegu na Akabi koju su ensarije dale Poslaniku sallallahu alejhi we sellem boljom jeste to što od tog trenutka počinje pomaganje Islama. ( Hadis bilježi el-Buhari )


Prenosi se od Muaza Ibn Rifa r.a da je melek pitao Vjerovjesnika sallallahu alejhi we sellem o tome. Prenio nam je Muaz r.a ovaj hadis i rekao: "Zaista je onaj koji je pitao bio Džibril a.s". ( Hadis bilježi el-Buhari )


Iz hadisa se razumije da je melek Džibril a.s među melekima koje je Allah dž.š spustio na dan bitke na Bedru kao pomoć muslimanima. Ime ovog ashaba jeste Kajs Ibn Seken r.a a razlog navođenja ovog hadisa jeste to da se ukaže da je spomenuti ashab učestvovao u bitki na Bedru. ( Hadis bilježi el-Buhari )


Prenosi se od Ebu Talhe r.a ashaba Allahovog Poslanika sallallahu alejhi we sellem koji je učestvovao s Allahovim Poslanikom sallallahu alejhi we sellem u bitki na Bedru da je Poslanik sallallahu alejhi we sellem rekao; Meleki ne ulaze u kuću u kojoj je pas ili slika. Misli na kipove onoga u čemu je duša. ( Hadis bilježi el-Buhari )


Prenosi se od Ebu Musada el-Bedrijja r.a da je Vjerovjesnik sallallahu alejhi we sellem rekao; Izdržavat svoju porodicu jeste sadaka. ( Hadis bilježi el-Buhari )


Rekao je Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem radujte se onome što će vas obradovati. Tako mi Allaha dž.š ne bojim se za vas siromaštva, ali se bojim da vam se dunjaluk otvori, kao što je bio otvoren onima prija vas, pa da se u njemu natječete kao što su se oni natijecali, pa da vas dunjaluk uništi, kao što je njih uništio. ( Hadis bilježi el-Buhari )


Prenosi se od Ibn Omera r.a da je rekao: "Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem spalio je i posijekao stabla palmi Benu en-Nadira u mjestu el-Buvejra pa je objavljeno; "To što ste neke palme posjekli ili ih, da usupravno stoje ostavili -Allahovom voljom ste učinili". ( Hadis bilježi el-Buhari )


Nazivanje selama. Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem je rekao; "Nećete ući u Džennet dok ne budite vjerovali, a nećete vjerovati dok se ne budete voljeli. Hoćete li da vas uputim na nešto što ako budete radili voljet će te se? Širite među sobom selam". ( Hadis bilježi Muslim br. 54 )


Ejd Ibn Halid el-Džuheni r.a prenosi od Allahovog Poslanik sallallahu alejhi we sellem da je rekao; "Ko pripremi iftar postaču, imat će nagradu kao i on, a da se postaču njegovi sevapi u opće ne umanjuju"! ( Hadis bilježi Muslim )


Enes Ibn Malik r.a prenosi da je Vjerovjesnik sallallahu alejhi we sellem došao kod Sa'da Ibn Ubede r.a koji mu je iznio hljeba i maslinovog ulja, koje je Vjerovjesnik sallallahu alejhi we sellem jeo i nakon toga proučio dovu; "Neka se kod vas iftare postači, neka vašu hranu jedu pobožni i neka za vas istigfar čine meleki". ( Hadis bilježi Muslim )


Čuvanje jezika i stidnog dijela tijela Muhammed sallallahu alejhi we sellem kaže; "Ko mi bude garantovao da neće griješiti sa onim što je među njegovim vilicama i nogama ja mu garantujem Džennet. ( Hadis bilježe el-Buhari br. 11/264 i Muslim br. 265 )


Rekao je Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem; Ženi nije dozvoljeno da putuje ni koliko iznose dva dana hoda bez muža ili naj bližeg rođaka ( mahrema -sa kojim ne može stupiti u brak )". ( Hadis bilježi el-Buhari )


Prenosi Sehl r.a da je Poslanik sallallahu alejhi we sellem rekao; U Džennetu imaju vrata koja se zovu "Rejjna" na koja će samo ući postači na Sudnjem danu, pa kada uđu ona će se zatvoriti i niko više na njih neće ući. ( Hadis bilježi el-Buhari )


Sklanjanje sa puta onog što uznemirava prolaznike Resullullah sallallahu alejhi we sellem je rekao; "Vidio sam čovjeka kako uživa u Džennetu zbog grane koju je sklonio sa puta, a uznemiravala je ljude". ( Hadis bilježi Muslim )


Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem je rekao; "Krvno srodstvo je okačeno o Allahov Arš i govori: 'Ko me održava Allah njega podržavao, a ko me kida, Allah njega prekinuo". ( Hadis bilježe el-Buhari br. 10/350 i Muslim br. 2555 )


Abdullah Ibn Omer r.a je rekao: Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem je boravio u i'tikafu zadnjih deset dana ramazana. ( Hadis bilježi Muslim )


Ljubav u ime Allaha dž.š Muhammed sallallahu alejhi we sellem je rekao; "Doista će Allah dž.š na Sudnjem danu kazati; "Gdje su oni koji su se volili u Moje ime, danas ću ih staviti u Svoj hlad, a drugoga hlada osim mog hlada nema". ( Hadis bilježi Muslim )


Prenosi se od Ebu Hurejre r.a da je Vjerovjesnik sallallahu alejhi we sellem rekao; "Kada čujete ikamet idite korakom ( polahko ), budite smireni i skrušeni i ne žurite". ( Muttefekun 'alejhi ) Zbog žurbe koja je prisutna kod mnogih dolazi do gubljenja smirenosti i skrušenosti. ( Muttefekun 'alejhi )


Budi milostiv bićeš objasan miloćšu. ( Lukman )


"Čuvaj te se lijepe žene koja je lošeg porijekla i odgoja". ( Darekutni )


Rekao je Allahov Poslanik Muhammed sallallahu alejhi we sellem; Da sam ikome naredio da čini sedždu drugome naredio bih ženama da čine sedždu svojim muževima, radi prava koja im je Allah dž.š nad njima imaju". ( Hadis bilježe Ebu Davud, Hakim i Tirmizi )


Muhammed sallallahu alejhi we sellem kaže; "Ko uzme abdest na naj ljepši mogući način, zatim ode na džuma-namaz sluša i pažljivo prati hutbu oproste mu se grijesi koje je počinio između dvije džume grijesi. ( Hadis bilježi Muslim )

Нема коментара:

Постави коментар