недеља, 7. новембар 2010.

18. Dio


Prenosi se da je Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem rekao; "Ko pri izlasku iz svoje kuće rekne: 'U ime Allaha, u Allaha se uzdam i na Njega se oslanjam, nema nikakve moći i snage osim sa Allahom dž.š, 'njemu se rekne: 'Upućen si, zaštićen si, sačuvan si i od njega se šejtan udalji". Ebu Davud dodaje: "Jedan šejtan govori drugom: 'Kako ćeš sa čovjekom koji je upućen, zaštićen i sačuvan?" ( Hadis bilježe Ebu Davud, Es-Sidžistani, Nesai i Tirmizi )


Prenosi se da su došla tri čovjeka kući Allahovog Poslanika sallallahu alejhi we sellem i kod njegove žene ( majke svih vjernika ) raspitivali se o njegovim ibadetima. Dobivši od njih odgovor, učini im se kao da ono što oni rade nije dovoljno te rekoše: "Gdje smo mi u odnosu na Allahovog Poslanika sallallahu alejhi we sellem?" Njemu su oprošteni svi njegovi grijesi, prošli i budući. Jedan od njih reče: "Što se mene tiče ja ću od sada cijele noći provoditi u ibadetu. "Drugi reče: "A ja ću od sada svakog dana postiti i nikako neću mrsiti. "Treći reče: "A ja ću se kloniti žena i nikako se više neću ženiti. "Zatim im je došao Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem i rekao; "Vi ste oni što su rekli to i to? Tako mi Allaha ja sam pobožniji i strahopoštovanja većeg od vas ali ja postim i mrsim, klanjam i spavam, a i živim bračnim životom. Ko god se udalji od mog sunneta ( načina života i rada ) on ne pripada meni". ( Hadis bilježi Muttefekun un 'alejhi )


Prenosi se da je Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem rekao; "Pomozi svoga brata zalima i mazluma ( ne pravednika i onoga nad kime je ne pravda učinjena )! "Jedan od ashaba reče: Allahov Poslaniče pomoći ću ga ako je mazlum, ali kako da pomognem kad je zalim?" Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem reče; "Da ga spriječiš da nasilje učini, to mu je zaista pomoć". ( Hadis bilježi Muttefekun un 'alejhi )


Prenosi se da je Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem rekao; "Ko odgoji dvije kćeri, i o njima se brine dok ne odrastu i udaju se, doći će na Sudnjem danu pa ćemo ja i on biti kao ova dva prsta". I sastavio je prste. ( Hadis bilježi Muslim )


Prenosi se da je Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem rekao; "Svako od vas se formira u utrobi svoje majke četrdeset dana kao kaplja sperme, zatim toliko dana bude ugrušak, a potom bude toliko dana komad mesa. Zatim mu Allah dž.š pošalje meleka s četiri riječi te on zapiše njegovo djelo, rok života, opskrbu i dali će biti ne sretan ili sretan potom se u njega udahne duša..." ( Hadis bilježi el-Buhari )


Se'id Ibn Zejd r.a kaže: Neki čovjek je došao Allahovom Poslaniku sallallahu alejhi we sellem rekavši mu: Oporuči mi nešto. Poslanik sallallahu alejhi we sellem mu reče; "U oporuku ti ostavljam takvaluk i bogobojaznost prema Allahu dž.š i da Ga se stidiš od nekog uglednog čovjeka iz tvoga naroda". ( Su'abul-Iman br. 7738 )


Enes Ibn Malik r.a prenosi da je Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem rekao; Od predznaka Sudnjega dana je i to da će ne stati znanja ( ilma ), pojavit će se ne znanje, zinaluk, alkohol, povećat će se broj žena, a smanjit broj muškaraca tako da će na 50 žena biti samo jedan čovjek.


Ebu Hurejre r.a prenosi da je jedan čovjek rekao Allahovom Poslaniku sallallahu alejhi we sellem kad će nastupiti Sudnji dan? Poslanik sallallahu alejhi we sellem odgovori; Kad ne stane povjerenja među ljudima, očekuj Sudnji dan, čovjek ponova upita: Kako će ne stati povjerenja među ljudima? A on odgovri; Kad se odgovorne funkcije povjere onima koji ih ne zaslužuju očekuj Sudnji dan.


Od Umu Habibe r.a prenosi se da je Poslanik sallallahu alejhi we sellem rekao; "Ko u noći i danu klanja dvanest rekeata ( sunneta ), bit će mu sagrađena kuća u Džennetu: četiri rekeata prije podne-namaza i dva poslije, dva rekeata poslije akšama, dva poslije jacije i dva prije sabaha". ( Hadis bilježe Muslim br. 728 i sabirci sunena )


Reci: "Tebi se ja Gospodaru moj obraćam za zaštitu od priviđenja šejtanskih, i Tebi se Gospodaru moj obraćam da me od njihova prisustva zaštitiš". ( El-Mu'minun br. 97-98 ajet )


Allah dž.š kaže; Ti sa svakim lijepo i traži da se čine dobra djela, a ne znalica se kloni! A ako šejtan pokuša da te na zlo navede ti potraži utočište u Allaha dž.š, On u istinu sve čuje i zna". ( E-A? raf br. 199-200 ajet )


Poslanik sallallahu alejhi we sellem kaže; Vjernika nece spopasti bol, niti umor, niti bolest, niti tuga, niti bilo kakva briga, a da mu Allah dž.š zbog toga ne oprosti neke grijehe". ( Hadis bilježi Muttefekun un 'alejhi )


Nema prisile u vjeru, Pravi put se jasno razlikuje od zablude! Onaj ko ne vjeruje u Taguta, a vjeruje u Allaha dž.š drži se za naj čvršću vezu koja se neće prekinuti! A Allah dž.š sve čuje i zna!"' ( Prevod značenja El-Beqara br. 256 ajet )


Aiša radijellahu anha pripovjeda da je Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem rekao; Ko ne pravedno prisvoji koliko jedan pedalj zemlje, biće mu stavljena omča oko vrata od sedam Zemalja ( na Sudnjem danu ). ( Hadis bilježe el-Buhari i Muslim )


Enes Ibn Malik r.a prenosi od Allahova Poslanika sallallahu alejhi we sellem: -Svaki musliman će imati sadaku ako zasadi voćku ili posije usijev, pa od toga se budu hranile ptice ili čovjek ili životinje. ( Hadis bilježe el-Buhari i Muslim i Tirmizi )


Ebu Mesud r.a kaže: Da je Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem rekao; "Kada čovjek troši na svoje ukućane nadajući se Allahovoj nagradi i to mu se piše u dobro ( činstvo )". ( Hadis bilježi el-Buhari )


Poslanik sallallahu alejhi we sellem znao je proučiti sljedeću dovu; "Allahu moj, podaj mi prijatelja koji će mi biti draži od mene samog!"' ( Hadis bilježi Muslim )


Gospodaru naš, Ti sve obuhvaćaš milošću i znanjem, zato oprosti onima koji su se pokajali i koji slijede Tvoj put i sačuvaj ih patnje u vatri!" ( sura Al-Mu'min br. 7 ajet )


Gospodaru naš u Tebe se uzdamo i Tebi se obraćamo i Tebi ćemo se vratiti". ( sura Al-Mumte hina br. 4 ajet )


Uživanje na ovom svijetu je kratko, a onaj svjet je bolji za one koji se grijeha klone, i nikome se od vas ni koliko trnu/atom jedan neće učiniti ne pravde. Ma gdje bili, stići će vas smrt, pa kad bi bili u visokim kulama". ( sura En-Nisa br. 77-78 ajet )


Riječi Uzvišenog Allaha dž.š
Uzvišeni Allah dž.š kaže; "One među vama koji su uzmakli na dan kada su se dvije vojske sukobile u istinu je šejtan naveo da posrnu zbog onoga što su prije počinili. A Allah im je već oprostio jer Allah prašta i blag je".


Kada ste ono uzmicali, ne obazirući se ni na koga dok vas je Poslanik sallallahu alejhi we sellem zvao iza vaših leđa, Allah vas je kaznio brigom na brigu da nebi ste tugovali za onim što vam je izmaklo i nije vas zadesilo -a Allah dobro zna ono što radite.


Zatim vam je poslije ne volje spokojstvo ulio, san je neke od vas uhvatio, a drugi su se brinuli samo o sebi, misleći o Allahu ono što nije istina kao što pojedini misle i govoreći: Gdje je pobjeda koja nam je obećana? Reci: O svemu odlučuje samo Allah!' Oni u sebi kriju ono što tebi ne pokazuju. Da smo se za bilo šta pitali govore oni nebi smo ovdje izginuli. 'Reci: 'I da ste u kućama svojim bili, opet bi oni kojima je suđeno da poginu na mjesta pogibije svoje izišli, da bi Allah ispitao ono što je u vašim grudima i da bi istražio ono što je u vašim srcima, a Allah zna svačije misli.

Нема коментара:

Постави коментар