недеља, 7. новембар 2010.

05. Dio


Muhammed sallallahu alejhi we sellem kaže; "Ko donese na mene salavat, Allah na njega donese deset". ( Hadis bilježi Muslim br. 384 )


Rekao je Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem "Kada je Allah stvorio napisao je knjigu koja je kod Njega iznad 'Arša zaista Moja milost savlađuje Moju srdžbu". ( Muteffekun 'alejhi )


Rekao je Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem "Zaista mu'min ne može mrzit mu'minku, jer ako ne bude zadovoljan jednom njenom osobinom, zadovoljan je drugom osobinom". ( Hadis bilježi el-Buhari )


Prenosi se od Ebu Hurejre r.a da je rekao: "Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem kaže; "Ako žena obavlja pet dnevnih namaza, posti mjesec ramazana, očuva čast i bude pokorna mužu bit će joj rečeno; Uđi u Džennet na koja god vrata hoćeš". ( Hadis bilježi el-Buhari )


Žena je izišla iz rebra muškarca, a ne iz nogu da bude gažena, niti iz glave da bude nadmoćna. Nego sa boka da bude jednaka, ispod ruke da bude zaštićena, i blizu srca da bude voljena. Ništa bez smisla imam oči za svjetlo... za zelenilo proljeća i bjelinu snijega... za svilo oblaka i plavetnilo neba... za zvjezde u noći za ne vjerovatno čudo... Rekao je Ibn Qajjim...


Rekao je Omer r.a: "Svejedno mi je dali me snašlo ono što mrzim, jer ja neznam u čemu je za mene dobro, u onome što volim ili u onome što mrzim".


Slast vjerovanja ( imana ) je okušao onaj ko je zadovoljan da mu Allah bude Gospodar, Islam vjera i Muhammed sallallahu alejhi we sellem poslanik. ( Hadis bilježe Muslim i Tirmizi )


Abdullah Ibn Omer radijallahu anhuma kaže: Čuo sam Allahovog Poslanika sallallahu alejhi we sellem kako je rekao; Svi ste vi pastiri i svi će te biti pitani za svoje stado: Vladar je pastir i biće pitan za svoje stado. Žena je pastirica u kući svoga muža i biće pitana za svoje stado. Sluga je pastir u imovini svoga gospodara i biće pitan za svoje stado. ( Mislim da je još rekao ) Čovjek je pastir u imovini svoga oca i biće pitan za svoje stado. Svi ste vi pastiri i svi ste odgovorni za svoje stado. ( Hadis bilježe el-Buhari, Muslim i  Tirmizi )


Ebu Hurejre r.a prenosi da je Vjerovjesnik sallallahu alejhi we sellem rekao; Čuvaj te sedam stvari koje upropašćavaju onoga ko ih čini; Širka ( pripisivanje Allahu druga ), sihra, ubijanja na pravdi Boga, kamate, imetka jetima ( siročeta ), bježanja sa bojnog polja i potvore za blud pobožne i čestite vjernice. ( Hadis bilježe el-Buhari, Muslim, Ebu Davud i Neseija )


"Ako nisi kadar činiti dobra djela, onda makar ne nanosi zlo jer se i to ubraja u sadaku kojom ćeš se iskupiti". ( Hadis bilježi Muslim )


"Čovjek neće upotpuniti svoj iman sve dok ne bude kadar udeljivati makar i iz male imovine, biti pravedan prema sebi i širiti selam". ( Hadis bilježi el-Buhari )


Tri su znaka licemjera ( munafika ): kada obeća ne ispuni, i kada mu se nešto povjeri povjerenje iznevjeri". ( Hadis bilježe el-Buhari i Muslim )


"O skupe ima onih koji su priznali vjerovanjem jezikom, ali iman im još nije ušao u srce! Ne ogovaraj te muslimane i ne istražuj te njihove negativnosti, jer onaj ko bude istraživao mahane brata muslimana, Allah će istraživati njegove, a kome Allah bude istraživao mahane razotkrit će ga i osramotit ti makar i u njegovoj kući". ( Hadis bilježi Taberani )


"Ko počne s pričom prija nego nazove selam, nemoj te mu odgovarati dok selam ne nazove". ( Hadis bilježi Taberani )


"Umrlog prate troje: dvoje se vrati, a jedno ostane sa njim. Prate ga njegova porodica, imetak i djela, pa se porodica i metak vrate, a ostanu njegova djela". ( Hadis bilježe el-Buhari i Muslim )


Enes Ibn Malik r.a kaže da je Poslanik sallallahu alejhi we sellem rekao; "Džennet je zaodjenut poteškoćama ( mekarih ), Džehennem je zaodjenut slastima i uživanjima ( sehevat )!" ( Hadis bilježi Muslim br. 2822 )


Od Ebu Hurejre r.a se prenosi da je Poslanik sallallahu alejhi we sellem rekao; Ko bude jutrom i večerju išao u mesdžid ( džamiju ), Allah će mu kada god bude išao u džamiju rano ili kasno pribaviti gozbu u Džennetu. ( Muttefekun 'alejhi )


Na kraju ćemo spomenuti jedan od mnogih hadisa koji tretiraju ovo pitanje šefe'ata, pitanje "mjesta vredna hvale". Imam Buhari r.a bilježi od Ibnu Omera r.a da je Poslanik sallallahu alejhi we sellem rekao; Ljudi će na Sudnjem danu klečati; svaki narod će pratiti svoga vjerovjesnika govoreći: O ti zagovaraj, sve dok zagovaranje ne stigne do Muhammeda sallallahu alejhi we sellem To je dan u kome će ga Allah dž.š proživiti na mjestu hvale dostojnom.


Prenosi se od Sa'da r.a da je rekao: "Vjerovjesnik sallallahu alejhi we sellem spomenuo mi je zajedno Uhuda svoje roditelje ( u dovi )". ( Hadis bilježi el-Buhari )


Prenosi se od Sa'da Ibn Vekkasa r.a da je rekao: "Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem spomenuo je na dan Uhuda ( u dovi ) mene svoja oba roditelja. "Misli na trenutak kada mu je rekao; Otkupio te ocem i majkom, dok se on borio". ( Hadis bilježi el-Buhari )


Prenosi se od Alije r.a da je rekao: "Nisam čuo Vjerovjesnika sallallahu alejhi we sellem da su u dovi ikome spominje svoje roditelje osim Sa'da". ( Hadis bilježi el-Buhari )


Alija r.a čuo je ovu dovu Allahovog Poslanika sallallahu alejhi we sellem za Sa'da r.a a ranije je prethodila u hadisu 3720. Također istu je dovu Poslanik sallallahu alejhi we sellem uputio za ez-Zubejra r.a kada se izložio opasnosti i otišao u izvidnicu prilikom bitke na Hendeku kako bi donio informacije o kretanju jevrejskog plemena Benu Kurejza koje je prekršilo ugovor. Dova  je u suštini krajnji izraz podrške i poštovanja zbog učinjenog djela, pa je Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem želio to iskazati u dovi Gospodaru za ovu dvojcu plemenitih ashaba. ( Hadis bilježi el-Buhari )


Amidža Allahovog Poslanika sallallahu alejhi we sellem i jedan od prvih muslimana. Učinio je Hidžru i učestvovao u bitki na Bedru. Pao je kao šehid u bitki na Uhudu, a Taberani prenosi da je Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem rekao; Prvak šehida je Hamza Ibn Abdulmuttalib. ( Hadis bilježe el-Buhari i Taberani )


Prenosi se od Ebu Hurejre r.a da je Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem rekao; Žestoka je srdžba Allahova na narod koji je učinio ovo svome Vjerovjesniku; pokazivajući na svoj sjekutić. Žestoka je srdžba Allahova na čovjeka koga je ubio Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem na Allahovom putu. ( Hadis bilježi el-Buhari )


Prenosi se od Aiše r.a da je rekla  Urvi o ajetu "One koji su se Allahu i Poslaniku i nakon zadobijenih rana odazvali, one između njih koji su dobro činili i bogobojazni  bili -čeka velika nagrada". ( Hadis bilježi el-Buhari )

Нема коментара:

Постави коментар