недеља, 7. новембар 2010.

20. Dio


volim Uzvisenog Allaha i Poslanika vise od sebe samoga









Zbog žurbe se smanjuje broj koraka koji se učine do džamije, a rekao je Uzvišeni Allah; "I Mi smo zapisali ono što su uradili i njihove korake". ( prijevod značenja sure Jasin ) Rekao je Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem Benu Seleme ostanite u vašim kućama ( ne mojte se preseljavati u blizinu džamije ), pisat će vam se koraci ( nagrada za njih ), i rekao je Poslanik sallallahu alejhi we sellem; "Svaki korak pri dolasku na namaz je sadaka". Poslanik sallallahu alejhi we sellem reče; "Hoćete li da vas uputim na ono čime će vam Allah izbrisati grijehe i povećati stepen ( deredžu )?" Rekoše: Hoćemo. On reče; "Temeljno uzimanje abdesta u naj težim uvjetima, mnogo koraka do džamije i iščekivanje namaza. To je vaša pripravnost, to je vaša pripravnost". ( Hadis bilježi Muslim )

Od Ebu Hurejre r.a prenosi se da je Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem rekao; Meleki traže oprost za onoga koji namaz čeka u džamiji prije ikameta i kome se računa da je u namazu, pa oni koji kasne sve ovo propuštaju. ( Hadis bilježi el-Buhari )

Od Ebu Hurejre r.a prenosi se da je Vjerovjesnik sallallahu alejhi we sellem rekao; "Kada čovjek lijepo uzme abdest i krene u džamiju ne želeći ništa drugo osim namaza, neće zakoračiti ni jedan korak a da mu Allah neće povećati jedan stepen i izbrisati po jedan grijeh, a kada uđe u džamiju on je u namazu sve dok je u džamiji radi namaza. A meleki donose na njega salavat dok god se nalazi na mjestu na kojem je klanjao: 'Oprosti mu Allahu i smiluj mu se"'. U drugoj predaji stoji: "Jedan od vas je u namazu sve dok je namazom zauzet i dok ga jedino namaz sprečava da se vrati svojoj porodici"'. ( Hadis bilježi el-Buhari )

Prenosi se da je Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem rekao; Kašnjenjem se većinom gubi mjesto u prvom safu i time i njegova vrijednost, a kada bi ljudi znali kakva je vrijednost ezana i prvoga safa i kada se nebi mogli dogovoriti ko će učiti ezan ili stati u prvi saf nego bacanjem kocke, bacali bi kocku. A kada bi znali vrijednost ranjenja na namaz oni bi se u tome natjecali". ( Hadis bilježi Muttefek un 'alejhi )

Prenosi se da je Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem rekao; "Naj bolji saf muškaraca je prvi saf, a naj slabiji je zadnji saf". ( Hadis bilježi Muslim )

Prenosi se od Allahova Poslanika sallallahu alejhi we sellem da je rekao; Zbog kašnjenja većinom se propušta početni tekbir ( tekbiretul-ihram ), a to je naj vredniji tekbir. ( Hadis bilježi Bezzar )

Prenosi se od Ebu Derdaa r.a da je rekao: Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem je rekao; "U istinu svaka stvar ima svoj naj vredniji dio, a naj vredniji dio namaza je početni tekbir, pa ga čuvajte".  ( El-Kešf br. 521 )
Ebu Hurejre r.a hadis merfu: "Svaka stvar ima svoj naj odabraniji ( naj bolji ) dio, a naj odabraniji dio namaza je prvi tekbir ( početni tekbir )".
Kašnjenjem se propuštaju pritvrđeni sunneti prije farz-namaza, kao što je sabahski sunnet, a bilježi Muslim hadis od Aiše radijallahu anha da je Vjerovjesnik sallallahu alejhi we sellem rekao; "Dva rekeata sabaha ( sabahskog sunneta ) bolja su od dunjaluka i svega što je na njemu". ( Hadis bilježi Ebu Davud )
Ne ostavljaj te ih ( sabahske sunnete ) pa makar vas progonila konjica". Vjerovjesnik sallallahu alejhi we sellem klanjao je dva rekeata prije podnevskog farz-namaza, a ponekad bi klanjao četiri kao što bilježi Tirmizi od Alije i Aiše radijallahu anha, a autori sunena bilježe hadis merfu od Ummu Habibe r.a "ko bude klanjao prije i poslije podne-namaza ( farza ) po četiri rekeata Allah će ga zabraniti vatri". Od Ibn Omera r.a se prenosi hadis da je Poslanik sallallahu alejhi we sellem rekao; "Smilovao se Allah čovjeku koji prije ikindije ( farza ) klanja četiri rekeata". ( Hadis bilježe Ebu Davud i Tirmizi sa dobrim senedom )
Prenosi se od Ebu Hurejre r.a da je Vjerovjesnik sallallahu alejhi we sellem rekao; Kašnjenjem se propušta vrijeme u kojem se prima dova, a to je vrijeme između ezana i ikameta. Vjerovjesnik sallallahu alejhi we sellem je rekao; "Ne odbija se dova između ezana i ikameta". ( Hadis bilježe Ebu Davud i Tirmizi )
Onaj koji kasni često, propušta ponavljanje riječi ezana i ikameta za mujezinom, te dovu nakon ezana, a iskreno ponavljanje riječi za mujezinom uzrok je ulaska u Džennet kao što bilježi Muslim od Omera radijallahu anhu a Buharija bilježi od Džabira r.a da je Vjerovjesnik sallallahu alejhi we sellem rekao; "Ko kaže kada čuje ezan; Allahumme Rabbe hazihi'd-da'veti't-tammeh ve's-salati'l-fadilete veb'ashu mekamen mahmuden ellezi ve'adteh. ( Allahu moj, Gospodaru ovog savršenog poziva i nastupajućeg namaza podari Muhammedu 'El-Vesile' i 'El-Fadile', i proživi ga na hvale dostojnom mjestu koje si mu obećao ), zaslužio je moj šefat na Sudnjem danu".
Rekao je Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem; "Blago garibima koji se čvrsto drže Allahove Knjige kada bude napuštena i koji poučavaju sunnetu kada se bude gasio". ( Hadis bilježi Muslim )
Prenosi se od Ebu Umame Ijasa Ibn Salebe r.a da je Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem rekao; "Počujte! Počujte! Nošenje starije odjeće je dio imana. Nošenje starije odjeće je dio imana". ( Hadis bilježi Ebu Davud )
Prenosi se od Ebu Hurejre r.a da Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem rekao; "Zaista je Allah dž.š rekao; "Ko uznemirava Mog evliju ( vjernika kojeg Ja zavolim ) objavit ću mu rat. Moj rob mi se ne može ničim bolje približiti kao sa farzovima koje sam mu propisao. On mi se tako približava nafilama sve dok ga Ja ne zavolim, a kad ga zavolim postajem njegov sluh kojim slušam, njegov vid kojim gleda, njegova ruka kojom radi i njegova noga kojom hoda. Kada Mi zatraži nešto, Ja mu dam, a ako Me zamoli za zaštitu Ja mu je pružim..." ( Hadis bilježi el-Buhari )
Rekao je Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem "ko bude slijedio moj sunnet u vrijeme kada se moj ummet bude izopačio, imat će šehidsku nagradu". ( Hadis bilježe Taberani i drugi )
Rekao je Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem "kada Allah zavoli nekog Svog roba, pozove Džibrila i kaže mu; 'Ja volim tog i tog, pa ga voli i ti!' I Džibril ga zavoli. Potom Džibril kaže stanovnicima nebesa: 'Allah voli tog i tog, pa ga volite i vi!' I oni ga zavole Tad....
Prenosi se od Ebu Hurejre r.a da je Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem rekao; "Kada se neko od vas obuva neka počne desnom, a kada se izuva neka počne lijevom nogom, tako da desna bude prva obuvena a zadnja izuvena". ( Hadis bilježe el-Buhari i Muslim )
Rekao je Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem; "Islam je počeo kao garib ( pojedinac, stranac, čudak ) i vratiće se garibima kao što je počeo, pa blago garibima". Rečeno je: Ko su to garibi, Ja Resullullah?" Reče; "Oni koji ispravljaju pri skretanju ljudi". ( Hadis bilježe Ahmed i Malik )
Prenosi se od Ebu Hurejre r.a da je Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem rekao; "Zaista će Allah uzdignuti položaj Svoga iskrenoga roba u Džennetu, a on će kazati: "Gospodaru moj odkud meni ovoliko dobrih djela?" Bit će mu odgovoreno; "Ovo je rezultat dove i moljenja za oprost tvoje djece". ( Hadis bilježi Ahmed a Ibn Kesir smatra da je sahih )
Aiša r.a pripovjeda: "Čula sam Allahovog Poslanika sallallahu alejhi we sellem gdje kaže; "Duše su poput skupine one koje se međusobno upoznavaju, zbliže se, a one koje se ne poznavaju međusobno se raziđu". ( Hadis bilježe el-Buhari i Muslim )
Prenosi se od Ebu Hurejre r.a da je Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem rekao; "Neće nastupiti Sudnji dan sve dok ne bude mnogo zemljotresa". ( Hadis bilježi el-Buhari )




















Нема коментара:

Постави коментар