недеља, 7. новембар 2010.

14. Dio


Ka'b Ibn Udžre r.a prenosi: "Resullullah sallallahu alejhi we sellem je rekao; Primakni te se mimberu!, i mi smo se primakli. Kada se popeo na prvu stepenicu rekao mimbera rekao je; Amin, kada se popeo na drugu stepenicu kazao je Amin, i na trećoj stepenici je rekao Amin!" Kada je sišao sa mimbera rekli smo: Allahov Poslaniče sallallahu alejhi we sellem danas smo od tebe čuli nešto što nikada prije nismo čuli. On je rekao; Kada sam se popeo na prvu stepenicu mimbera Džibril a.s pojavio se preda mnom i rekao: 'Proklet naka je onaj ko dočeka mjesec Ramazan i dozvoli da mu on prođe a da ne zaradi oprost!' Ja sam tada rekao; Amin. Kada sam se popeo na drugu stepenicu rekao je : Proklet neka je onaj pred kojim se spomene tvoje ime a on ne donese salavat na tebe!" Ja sam kazao; Amin. Kada sam se popeo na treću stepenicu rekao je: Proklet neka je onaj ko doživi da njegovi roditelji ili jedan od njih ostare pa ga njegovo služenje i briga o njima ne uvede u Džennet'. Ja samo rekao; Amin!"' ( Hadis prenose El-Hakim u El-Mustedreku s naznakom da je lanac prenosilaca vjerodostojan. Hadis također prenose Ibn Hibban, El-Taberani, El-Bejheki u Su'abu-l-iman, el-Buhari, u Birru-l-validejni i Et-Tirmizi u Sunenu )


Ubede Ibn Samit r.a prenosi da je Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem je rekao; Jednog dana kada je ramazan već bio nastupio. "Došao vam je ramazan, mjesec blagoslova. U tom mjesecu Allah se usmjerava prema vama i spušta Svoju posebnu milost, oprašta grijehe i prima dove. U ramazanu Allah gleda vaše nadmetanje u činjenju dobra i hvali se vama pred Svojim melekima. Stoga pokažite Allahu ispravnost s vaše strane! U istinu jadan i ne sretan je onaj ko bude lišen Allahove milosti u ovom mjesecu". ( Hadis bilježi et-Taberani )


Ebu Se'id el-Hudri r.a prenosi da je Resullullah sallallahu alejhi we sellem je rekao; "Svakog ramazanskog dana i noći Allah Uzvišeni oslobađa ljude od ( Džehennema ). A u svakom ramazanskom danu i svakoj ramazanskoj noći Allah dž.š svakom muslimanu uslišava dovu. ( Hadis bilježi El-Bezzar )


Ibn Omer r.a prenosi da je Resullullah sallallahu alejhi we sellem je rekao; "U istinu Allah dž.š i Njegovi meleki donose salavat na one koji sehure ( ustaju na sehur )". ( Hadis bilježe et-Taberani i Ibn Hibban )


Ebu Hurejre r.a prenosi da je Resullullah sallallahu alejhi we sellem je rekao; 'Ko bez opravdanog razloga ili bolesti ne bude postio jedan dan u Ramazanu, taj dan neće moći ničim nadoknaditi -čak kada bi postio cijeli svoj život". ( Hadis bilježe Ahmed, et-Tirmizi, Ebu Davud i Ibn Madže )


Enes r.a prenosi: "Jednom kada je počeo ramazan Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem je rekao; "Došao vam je mjesec u kojem se nalazi noć bolja od hiljadu mjeseci. Ko bude lišen njeni blagodati, lišen je sveg dobra! A njenog dobra biva lišen samo onaj koje ne sretnik!" ( Hadis bilježi Ibn Madže )


Ibn Abbas r.a prenosi da je jednom prilikom bio u "( i'tikafu )" u Poslanikovoj sallallahu alejhi we sellem džamiji. Neki mu je prišao, poselamio se s njim i sjeo. Ibn Abbas r.a rekao mu je: "Vidim da izgledaš tužan i zabrinut". Čovjek je odgovorio: "Da amidžiću Allahovog Poslanika sallallahu alejhi we sellem ja sam mnogo zabrinut jer imam obavezu ( dug ) prema nekome. Kao ( to je zabranjeno skrnaviti ovaj kabur misli na Poslanika sallallahu alejhi we sellem ), tako i ja nisam u stanju da to ispunim ( da vratim taj dug )!" Ibn Abbas r.a je upitao: "Hoćeš li da se ja zauzmem kod te osobe za tebe? Čovjek je odgovorio: Da ako to želiš. Ibn Abbas r.a nazuo je obuću i krenuo da izađe iz džamije. Čovjek vidjevši to reče: Jesi li zaboravio da su i'tikafu? Sa suzama koje su mu ( na ) punile oči Ibn Abbas r.a odgovorio je: Ne već sam se sjetio Poslanika sallallahu alejhi we sellem kada je rekao; Ko olakša svome bratu muslimanu njegovu teškoću i na tom putu uloži trud, to mu je bolje nego da provede u i'tikafu deset godina! Ko provede u i'tikafu jedan dan, tražeći time Allahove zadovoljstvo, Allah dž.š postavi između njega i Vatre tri rova: oni su širi od Nebesa i Zemlje"'. ( Hadis bilježe et-Taberani, El-Bejheki i El-Hakim uz naznaku da je lanac prenosilaca sahih-sened )


Ebu Hurejre r.a kaže: Čuo sam Allahovog Poslanika sallallahu alejhi we sellem da kaže; Ko hadždž u ime Allaha dž.š ne imajući spolni odnos sa ženom, niti učini neki grijeh, vrati će se ( kući bez grijeha ) kao na dan kada ga je majka rodila.


Džabir r.a prenosi da je Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem rekao; Doista je Kjaba jedan od sutobova Islama, pa ko izvrši hadždž ili umru on zadobije garanciju kod Allaha dž.š, ako umre-uvedega u Džennet, a ako ga vrati njegovoj porodici-vrati ga sa nagradom i plijenom.


Abdullah Ibn Omer r.a prenosi da je Vjerovjesnik sallallahu alejhi we sellem rekao; Borac na Allahovom putu, hadžija i onaj koji umru izvršava su Allahova delegacija, ako Ga zamole On im se odazove, a ako šta od Njega zatraže On im usliša.


Džabir r.a prenosi da je Resullullah sallallahu alejhi we sellem rekao; Za primljen hadždž kod Allaha ne postoji druga nagrada izuzev Dženneta. Prisutni su upitali: Koji je to primljen hadždž Allahov Poslaniče? Odgovorio je; U kome je hadžija djelio hranu potrebnim i obraćao se drugima lijepom i prijatnom riječiju. U drugom rivajetu stoji: ....i nazivao ljudima selam.


Ebu Hurejre r.a prenosi da je Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem upitan: Koja djela su naj vrednija? Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem odgovorio je; Vjerovanje u Allaha dž.š i Njegova Poslanika! Ponovo je upitan: A koje onda? Odgovorio je; Borba na Allahovom putu! Nakon toga ponovo je upitan: A koje onda? Odgovorio je; Propisano obavljen i kod Allaha dž.š primljen hadždž!. 


Abdullah Ibn Džerad r.a prenosi da je Muhammed sallallahu alejhi we sellem rekao; Obavljaj te hadždž jer on čisti grijehe kao što voda čisti prljavštinu.


Abdullah Ibn Mes'ud r.a prenosi da je Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem rekao; Obavljaj te hadždž i umru jer vam oni odstranuju siromaštvo i grijehe, kao što kovački mijeh ustranjuje u kovačnici trosku rude željeza, zlata i srebra. Za hadždž primljen kod Allaha dž.š nema druge nagrade osim Dženneta.


Ebu Hurejre r.a prenosi da je Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem rekao; Umra do umre je otkupljenje od grijeha počinjenih između njih, a za uredno izvršen i primljen hadždž nema druge nagrade osim Dženneta.


Burejde r.a prenosi da je Vjerovjesnik sallallahu alejhi we sellem rekao; Trošenje imetka na putu za hadždž je kao i trošenje u borbi na Allahovom putu, nagađuje se sedam stotina puta.


Abdullah Ibn Amr r.a kaže: Čuo sam Allahovog Poslanika sallallahu alejhi we sellem da je rekao; Ko tavaf učini oko Kjabe i klanja dva rekjata namaza, ima nagradu kao da je roba oslobodio.


Sehl Ibn Sa'd prenosi da je Poslanik Istine sallallahu alejhi we sellem rekao; Nema ni jednog muslimana koji zanoći sa grijesima a krene u džihad na Allahovom putu ili na hadždž puno spominjajući ( La ilahe illallah, Allahu Ekber i Lebbejkellahum me lebbejk ) a da ne osvane bez grijeha.


Džabir r.a prenosi da je Muhammed sallallahu alejhi we sellem rekao; Ko umre odlazeći u Mekku ili vraćajući iz nje neće biti podvrgnut pregledu niti obračunu na ( Sudnjem danu ) ili će mu biti oprošteno.


Ebu Hurejre r.a prenosi da je Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem Allaha molio; Moj Allahu oprosti hadžijama i onome za koga hadžija bude oprost od grijeha tražio.

Нема коментара:

Постави коментар